Markus Persson från Edsbyn skapade ett av världens populäraste spel

Den första frågan som måste besvara innan man skriver om Markus Person är vilket spel han skapade? Svaret är Minecraft som är ett bygg- och äventyrsspel som bygger på att spelarna hamnar i slumpmässig generar karta som består av kubikmeter stora block som de sedan kan bygga på med olika material.

Markus Persson

Markus föddes i Stockholm men spenderade de första sju åren av sin uppväxt i Edsbyn. Han flyttade efter detta tillbaka till Stockholm tillsammans med sin familj. Hans pappa hade en gammal Commodor 128 som han redan vid sju år gammal började programmera på. Commodor 128 var en av de tidiga hemma datorerna. Som ung experimenterade Markus med olika typer av program och han skapade ett äventyrsspel vid namn Age of Eight. Innan Markus startade sitt eget spelföretag så höll han på med arbetade han för king.com som är ansvariga för spel som The Candy Crush Saga ett av de första stora mobilsspelen. Han skulle efter detta starta sitt eget företag Mojang som senare skulle köpas av Microsoft på grund av Minecraft.

Minecraft

Som sagt är Minecraft ett äventyrsspel som tillåter spelarna bygga och överleva i en 3D genererad värld byggd av block. Spelet går också ut på att man ska utforska, skaffa resurser, bygga och slås mot motståndare. Det finns också andra typer av spelvarianter så som överlevnad som är det vanligaste som bygger på att en person måste samla resurser, mat och bygga ett hem för att överleva. Det finns också en kreativ variant där man inte behöver bry sig om överlevnad eller resurser. I denna variant kan man också flyga och är gjord för dem som bara vill bygga. Det finns också en variant gjord för dig som vill göra äventyr dessa är ofta gjorda av andra speare. På samma sätt finns det en variant där man någonting själv förutom flygga och titta på som ett spöke. Det är också värt att notera att spelet idag går att spela på datorer med operativsystem så som Windows, macOS, RaspberryPi och Linux. På mobiler kan det spelas på både Android och iOS. Man kan också spela på sin TV med PS 3, PS 4, Xbox 360, Nintendo Wii U och Apple TV. Man kan också spela Minecraft med den handhållna PS vita.

Priser

Minecraft har under åren fått många priser men vi börjar med 2010 då de fick priser så som bästa nerladdningsbara spelet utav Good Game. Dessutom gav Indie DB spelet Indie game of the year reward som valdes av spelarna.  Samma år tog de också hem Editors Choise och Most Innovative Reward. 2011 fortsatte det gå bra för Minecraft med priser som årets spel av tidningen PC Gamer UK. Samma år vann de tre priser på Game Developers Choice Awars. GameCity’s pris för videospelskonst gick också till Minecraft. Men 2011 kanske största pris var att Minecraft blir ett av de spel som var med på Smithsonian amerikanska konstmuseet blir utställning. Minecraft har också vunnit Golden Joy stick award. Samt fått TIGAs pris för bästa spel i kategorin Arcade. Senaste priset var kid choice awars där spelet vann det titeln som det mest beroende framkallande spelet.