Pewdiepie – youtuber och entreprenör

Pewdiepie, eller Felix Kjellberg som han heter egentligen, föddes 1989 i Göteborg. Han har blivit internationellt känd för sin youtube-kanal där han går under namnet PewdiePie. Hans youtube-klipp går i huvudsak ut på att han, på ett humoristiskt sätt, kommenterar och reagerar på dator- och TVspel samtidigt som han själv spelar.

Youtube

I Göteborg studerade Felix först på Göteborgs högre samskola och sedan på Chalmers tekniska högskola där han studerade industriell ekonomi. 2010 startade Felix sin youtube-kanal och avslutade ett par år senare sin högskoleutbildning för att kunna fokusera mer på sin youtubekanal som hade växt enormt under de första åren. Året därefter hade Pewdiepie nått 6 miljoner prenumeranter och han utsågs till en av de youtubers vars kanaler växte snabbast under 2012 samt att han 2013 var den youtuber som hade näst flest prenumeranter. PewdiePies youtube-karriär är en ändlös kavalkad av rekord där han hela tiden blir större och större. Han har blivit utsedd till årets Svenska youtube-användare, inte särskilt konstigt med tanke på att hans videoklipp har haft totalt över 14 miljarder visningar (!) samt med tanke på att han har strax under 54 miljoner youtube-användare som prenumerera på hans klipp på youtube. PewdiePie har också fått utmärkelser utanför youtube-sfären, bland annat placerade tidningen Time honom på listan över de 100 som anses vara världens mest inflytelserika personer år 2016. PewdiePie finns också med i Guiness Världsrekord där han innehar rekordet om att ha flest prenumeranter till sin youtube-kanal. Han har även, vid väldigt många tillfällen lyckats bli den som ”först nått X miljoner prenumeranter på youtube”, han har varit ostoppbar och det har inte direkt varit någon tävling. Lite som Zlatans historik gällande guldbollen. PewdiePie kan nämligen titulera sig som den som först nådde 12, 13, 14, 15, 20, 25, 28, 29, 30, 35, 39, 45 och 50 miljoner prenumeranter. Rätt överlägsen med andra ord.

Antisemtism

PewdiePies kanal har tidigare varit ett samarbete med ”Maker Studios” som ägs av Disney. Det är dock inte längre fallet då samarbetet avbröts 2017, på initiativ av Disney, då en del antisemitiska uttalanden PewdiePie gjort uppdagades.

Sommarsnack

Tack vare sin raketkarriär som youtuber fick Felix, PewdiePie, 2014 äran att vara en av de 58 sommarpratarna för ”Sommar i P1”. I och med att PewdiePie är så stor utanför Sveriges gränser så spelades just hans program in både i svensk och engelsk version. Den svenska versionen sändes i Sverige samtidigt som den engelska versionen lades upp på nätet. Det internationella intresset för den svenska youtubern gjorde så att Sveriges Radio inte tog några risker när programmet skulle tillgängliggöras på nätet och säkrade upp med egen server enbart till det ändamålet på grund av risken för att SR’s sajt annars skulle krascha när alla PewdiePies följare skulle storma sajten och vilja lyssna på programmet. Även om såklart inte alla PewdiePies prenumeranter lyssnade på när han var sommarvärd så kan en jämföra med att den svenska versionen av hans program delades ungefär 3500 gånger medan den engelska versionen av hans sommarprat delades strax under 50 000 gånger.

PewdiePie, en rekordhållare av rang när det gäller youtube och en svensk entreprenör värd namnet.